Dan vjerskih sloboda

MEĐUNARODNI DAN VJERSKIH SLOBODA

26.SIJEČNJA 2019.

 

Međunarodni dan vjerskih sloboda obilježava se posljednje subote u mjesecu siječnju. Cilj obilježavanja dana vjerskih sloboda isticanje je prava Crkava, vjerskih zajednica i vjernika pojedinaca bez obzira na njihovu religiju, na slobodno ispovijedanje svoje vjere i na nesmetano sudjelovanje u vjerskim obredima. To je zajamčeno raznim konvecijama i deklaracijama.

Prema 18. članku Opće deklaracije o ljudskim pravima: “Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjere; to pravo uključuje slobodu da se mijenja vjera ili uvjerenje i slobodu da se, bilo pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno iskazuje svoja vjera ili uvjerenje poučavanjem, praktičnim vršenjem, bogoslužjem i obredima.”

U mnogim državama i danas su ugrožene vjerske slobode i ljude se progoni, ponižava pa čak i ubija zbog pripadnosti određenoj religiji. U većini država ipak se razvija međureligijski dijalog. To je nastojanje dobronamjernih vjernika i vjerskih zajednica, koji se ne odriču sebe i svojih uvjerenja te istovremeno žele graditi svijet mira zajedno s pripadnicima  drugih vjerskih uvjerenja.

Sretna sam što u Hrvatskoj mogu slobodno živjeti i svjedočiti svoju vjeru i voljela bih da tu sreću može osjećati svaki čovjek na svijetu. Vjerujem da tada na svijetu ne bi bilo nikakvih ratova jer tko zaista iskreno vjeruje u Boga, u svome srcu ima samo ljubav i mir za sve ljude.

Katarina Vilić, 7. b