Izvanučionička nastava 2. razreda

image_pdfimage_print

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE:

Jumicar za 2. razrede u OŠ Ljudevita Gaja

 

19. listopada 2022. godine  na školskom igralištu OŠ Ljudevita Gaja održao se za 2. razrede Program prometne kulture za najmlađe. Cilj održavanja ovoga programa je preventivno djelovati na prometnu kulturu učenika te njihovo ponašanje u prometu. Učenici su taj dan imali priliku primijeniti sve što znaju o prometu i prometnoj kulturi te se iskazati kao sudionici prometa kroz dvije uloge, pješaka i vozača.
Glavna atrakcija cjelokupnog programa bila je vožnja jumicar autića po prometnom poligonu pod budnim okom iskusnih jumicar instruktora i naše školske prometne jedinice ( učenika 8. razreda). Poligon je bio simulirana prometnica te je sadržavao elemente koje učenici svakodnevno susreću u životu, kako u ulozi pješaka tako i u ulozi putnika u automobilu (vezanje sigurnosnog pojasa, kaciga, reflektirajući prsluk, semafor, pješački prijelaz, pješaci, prometni znakovi, životinje na cesti). Na taj su jedinstven način naši drugašići imali priliku okušati  se u ulozi vozača te tako učiti o sigurnosti u prometu.

Pored prometnog poligona učenici su imali priliku upoznati se s profesionalnim vatrogascima iz JVP Zaprešić. Na vatrogasnom poligonu bilo je bučno i glasno, a za to su bili zaslužni naši vatrogasci Ivica i Zoki. Na zanimljiv i zabavan način Zoki i Ivica upoznali su male drugašiće s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, ali i kako spriječiti nastanak požara. Učenici su imali priliku uči u vatrogasno vozilo te vidjeti unutrašnjost i opremu vatrogasnog vozila kao i standardnu opremu vatrogasaca. Učenicima se svidjela mogućnost nošenja vatrogasne kacige i rukavica, a posebno gađanje mete vodenim mlazom, naravno uz malu pomoć naših vatrogasaca.

Nakon vatrogasaca, učenici su imali priliku naučiti i osnove prve pomoći u radionici koju je održala sestra Marta. Zajedno su ponovili brojeve hitnih službi, kako nazvati i zatražiti pomoć te kako postupiti kada je u pitanju lakša ozljeda. Učenici su s velikim zanimanjem slušali upute i promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a kasnije su imali mogućnost međusobno si zamatati ruku, glavu, koljeno…

Na kraju programa naši su drugašići dobili potvrdu o uspješno položenoj obuci, ali i nešto puno važnije, jedno nezaboravno iskustvo koje će im koristiti u svakodnevnom životu.

Comments are closed