Projekt družbe 4.e razreda

image_pdfimage_print

U četvrtak se sastala sva družba na mlinskom putu i otišla u mlin. Tamo podijeliše posao. Jedni su razrušili svinjac dokraja, a drvenu će građu upotrijebiti za popravak mosta na ulazu u mlin… Treba sve izgledati pitomo… Od pruća su načinili košarice. U njih su stavili zemlju i zasadili zelene puzavce… Marija je kopala cvijetnjak. Oplijevila je drač s gredica… Danica je toga dana obojila dvije sobe. U prvoj je nacrtala vijenac okolo-naokolo od samih trešanja, a u drugoj ukras od ruža…

Tako piše Mato Lovrak u pripovijesti Družba Pere Kvržice.

Ovo lektirno djelo potaklo nas je (uz pomoć učiteljice i roditelja) na projekt radnog naslova: Kako zamišljam mlin iz pripovijesti i kako izraditi maketu zamišljenog mlina!

Prvo: uz pomoć roditelja prikupili smo razne kutijice, plastične bočice, štapiće od sladoleda, zeleni karton ili tkaninu… To se zove recikliranje!

Drugo: uz pomoć učiteljice osmislili smo veličinu pojedine makete; u lektirnom smo djelu tražili važne detalje na kojima su radili Pero Kvržica, Šilo, Marija, Danica, Milo dijete… Marljivost, hrabrost i maštovitost ove slavne družine kao da je prešla na nas!

Treće: Uskoro su naše makete bile gotove i krasile su prostore u našoj školi.

Bravo za nas! Pamtit ćemo ovo lektirno djelo cijeli život i stvaralački rad od odbačenih predmeta… Možda netko od nas u budućnosti postane graditelj mlinova kojih je sve manje u Lijepoj Našoj (o tome smo učili na satu Prirode) i postane slavan kao Pero Kvržica – ili još slavniji!

Mlin

4.e razred i njihova učiteljica

 

 

Comments are closed