“Sava kultura NATURA”

image_pdfimage_print

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima „Zeleni prsten“u sklopu projekta „Sava kultura NATURA“ ove godine obilježava Svjetski dan voda i Dan rijeke Save edukativnim predavanjem – Rijeka Sava: jučer-danas-sutra. U našoj školi predavanje je održala gđa Maja Vrančić 26.03.2015. god.za učenike 7. i 8.razreda.

Učenici su upoznati s poviješću regulacije rijeke Save u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji te sustavom obrane od poplava. Saznali su najvažnije o Svjetskom danu voda i Svjetskom danu vlažnih staništa te o važnosti i nužnosti očuvanja tih staništa zbog bogatstva njihove biološke raznolikosti. Upoznati su i s projektima kojima se želi očuvati prirodna i kulturna vrijednost područja uz rijeku Savu.

            ************************ ************************ ************************ ************************ ************************

-Učenici 8.razreda prisustvovali su edukativnom predavanju – Rijeka Sava: jučer-danas-sutra. Za vrijeme jednog školskog sata učenicima je predstavljena prošlost rijeke Save, proces njezine regulacije, problemi nastali pri tom procesu te moguća rješenja za budućnost. Također su upoznati s ugroženim životinjama-poput kosca,turopoljske svinje te posavskog konja-kao i s važnošću svih voda za floru i faunu, ali i za čovjeka.

Osim zanimljive prezentacije s mnoštvom slika, učenici su vidjeli i isječke o velikoj poplavi Save 1964. god. te dijelove filma o rijeci Savi i njezinim ugroženim stanovnicima. Predavanje je organizirala udruga „Zeleni prsten“.

                                                                                                 Iva Bužanić, 8.a


Ukratko o predavanju Maje Vrančić „Rijeka Sava: jučer, danas, sutra“

Povodom svjetskog dana voda slušali smo predavanje i gledali prezentaciju kako bismo se informirali o problemima naših voda. Na konferenciji UN-a o okolišu i razvoju odlučeno je da će se svake godine 22.3. obilježavati Svjetski dan voda. Zanimljiva informacija je ta da nažalost 1 od 6 ljudi nema potrebnu količinu vode za svakodnevni život. U svijetu od nedostatka vode svakodnevno umire 3.800 djece. Hrvatska je na visokom 5. mjestu po dostupnosti vode u Europi, a na 42. u svijetu. Na svijetu ima samo 3% slatke vode. Ona se većinom nalazi u ledenjacima i podzemlju, a samo 0.01% na površini zemlje. Ramsarska konvencija, koju je potpisalo 168 zemalja, održana je za zaštitu močvarnih područja. Močvare imaju veliku biološku raznolikost pa ih moramo zaštiti. Važne su jer su rezervoari vode, održavaju stabilnost podzemnih voda, kontroliraju količinu vode u rijekama i pročišćavaju rijeke. Od 1900. godine do danas izgubljeno je oko 60% močvarnih područja. Močvarama prijeti turizam, poljoprivreda, gradnja brana i otpad.

 Mia Čović, 8. c

Comments are closed