Terenska nastava petih razreda u Krapini

image_pdfimage_print

20.listopada 2017. krenuli smo na uzbudljivo putovanje u Krapinu. Planiran je bio posjet Crkvi Majke Božje Jeruzalemske, rodnoj kući Ljudevita Gaja i Muzeju krapinskih neandertalaca – Kraneamus. Terenskom nastavom pokrili mnoga nastavna područja kao hrvatski jezik, povijest, vjeronauk, a i tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Bilo nam je jako zanimljivo. Mnogo smo toga naučili, mnogo toga smo mogli povezati s već obrađenim nastavnim sadržajima, a s našom razrednicom smo produbili saznanja projektnim radom na satu razrednika. Pri svemu tome smo se još i sjajno proveli i zabavili.

 

MUZEJ NEANDERTALACA

KRANEAMUS

 

Na terenskoj nastavi smo išli u Kraneamus – Muzej krapinskih neandertalaca.

Bilo je zabavno i zanimljivo. Muzej je jako suvremen. Ima mnogo dodatnih multimedijskih efekata. Vidjeli smo ostatke neandertalaca, njihovo oruđe i oružje, replike neandertalaca, ukratko sve što su znanstvenici u krapinskim špiljama otkrili, našli i kasnije zaključili.

Gledali  smo film o neandertalcima.  U tom smo filmu vidjeli kako su oni živjeli.  Kada nam je vodičpokazivao muzej, vidjeli smo mnoga područja znanosti. Vidjeli smo najstarije čovjekove pretke, počevši od majmuna, preko neandertalaca i kromanjonca pa do čovjeka.  Vidjeli smo razne životinje i razne stanice, kako je nastao svemir, kosture dinosaura i još mnogo toga više.

Nakon posjeta muzeju išli smo do nalazišta kroz šumoviti park oko muzeja. Zatim smo imali vremena za druženje i igru na otvorenom.

ŽIVOT NEANDERTALACA

Neandertalci su živjeli teškim i nomadskim načinom života. Jeli su ono što su ulovili. Živjeli su u špiljama. Muškarci su išli u lov dok su žene čuvale djecu i pomagale bolesnima. Neandertalci su oslikavali špilje. Mrtvim su ljudima kamenom urezivali crte na čelu. Bili su teški oko  81 kilogram i visoki oko 167 centimetara. Izradili su prvu skulpturu ženu, Veneru, božicu plodnosti. Neandertalci su otkrili vatru. Počeli su živjeti u zajednicama (rod, bratstvo, pleme, savez plemena). Prvi neandertalci u Hrvatskoj su se pojavili na Hušnjakovu brijegu blizu Krapine. Špilju je istražio Dragutin Gorjanović-Kramberger. Živjeli su u paleolitiku, 2 milijuna g. pr. Kr. do 12000 g. pr.Kr., i u ledenom dobu. Neandertalci su izumrli prije otprilike 24000 g.

 

 

Nama se u rodnoj kući Ljudevita Gaja svidjelo. Naučili smo nešto novo o Ljudevitu Gaju. Iznenadilo nas je to što su 1991. godine kuću Ljudevita Gaja preuzeli umirovljenici pa ne mogu povećati prostor galerije.

SVETIŠTE MAJKE BOŽJE JERUZALEMSKE

Kada smo stigli u Krapinu, otišli smo u svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu.

Svetište Majke Božje Jeruzalemske je poznato i nezaobilazno svetište za pobožne hodočasnike. Svetište je posebno po kipiću Majke Božje Jeruzalemske koji je visok samo 12 cm. No može vam se dogoditi da uopće ne uočite kip Gospe Jeruzalemske u baroknoj raskoši glavnog oltara. Crkva je prekrasna. Možda nam se tako jako svidjela jer je izgrađena u baroknom stilu koji je poznat po lijepim ukrasima. Učenici petih razreda su prezentirali u crkvi plakat i referat koji su pripremili na nastavi vjeronauka u školi. Na kraju smo se svi pomolili.

Prezentaciju izradio 5. a razred

Comments are closed